5 oktober - måndag - 2009

"Varför får hästar kolik?"

Har någon av er som har egen häst varit med om ett kolik anfall? Det är nog ett av de obehagligaste när man blir uppringd på morgonen av att någon har sett symptom av kolik på sin häst, man vet som inte riktigt åt vilket håll det kommer att gå.
Buster har visat symptom på kolik, dock inte allvarliga så han inte skulle kunna klara sig, men ändå blivit behandlad av veterinär, likadant som spädbarn får ont i magen så säger vi att de får kolik, likadant med hästar, smärtor från bukhålan.

Det finns självklart fler saker än det jag skriver om, men nu skriver jag efter min egen erfarenhet, jag vill inte skriva om det jag inte har någon riktig uppfattning om, jag tänkte bara så ni alla vet att det finns flera olika sorters kolik och inte bara en.

Ett av dom problem som kan vara om ett kolik är en för snabb ändring i fodret eller fodermedel som avviker från de naturliga så uppstår lätta störningar i grovtarmen.
Och för att undvika problem lättare så så tänk noga på din utfodring och på hästens motion, och hur du avmaskar och prata alltid med veterinär om det, när Buster blev dålig så pratade vi om hur vi skulle lägga upp det och fick bra tips från veterinären.

När en häst får kolikanfall rör den oftast inte sin mat och tittar/kastar huvudet mot buken och rullar oftast utan att skaka sig efter som en häst brukar göra i vanliga fall, dom brukar även svettas och skrapa med framhoven, Buster låg ner och ville inte riktigt ställa sig upp och då fick vi rådet att få honom att ställa sig och ta på honom ett tunnare täcke och försöka få honom att bara skritta ute på vägen vilket ska underlätta smärtan lite.
Samtidigt om man är ute och hästen inte står inne i boxen så är det lite mindre möjligheter att hästen kastar sig ner och skadar sig själv.

Och foder/mat ska ut ur boxen, det enda som ska ges är vatten, vi skulle vänta en speciell tid då han inte fick äta alls utan bara fick dricka vatten, det är därför man inte bara ska ge hästar och det som kan hända om hästar får i sig en större mängd än vad dom ska ha.



Kommentarer
Postat av: veronique jackson

ja men tack så mkt och detsamma!

2009-10-05 @ 15:54:09
URL: http://kuak.blogg.se/
Postat av: Evelyn

Min ponny fick kolik på grund av cystor i livmodern som försvårade tarmarnas arbete. Efter koliken fick hon fång - tydligen en vanlig reaktion efter koliken. Ca en vecka efter koliken avlivades hon.



Hon hade fått kolikanfall tidigare i livet men de var aldrig värre än att de kunde hävas med skrittvändor och veterinärens hjälp. Den här sista gången fick vi gå i timmar, hon fick så mycket dropp att hon började frysa. En riktigt hemsk upplevelse.



Hoppas din häst klarar sig genom livet utan fler koliksymptom!

2009-10-05 @ 15:55:46
URL: http://eyz.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0